Cursus Balans in Lichaam en Energie

De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van elk 2 ½ uur.

Docent: Astrid Schenkenberg
Locatie: Luchiesweg 6, 7917TL Geesbrug.

“Balans in lichaam en energie”is een cursus lichaamsbewust-wording gebaseerd op de chakra-leer.

Bewustwording begint met feeling te hebben met je lichaam, met je benen, je voeten, je buik, je handen. Lichaamstaal is ons van nature niet vreemd. Maar in het Westen hebben we meestal verleerd naar de diepere zin ervan te luisteren.

WIJSHEID VAN HET LICHAAM

Ons lichaam is rijk aan uitdrukkings-vormen en heeft ons veel te vertellen. Alles wat we in ons leven meemaken laat een onzichtbare afdruk in onze geest en een zichtbare indruk op ons lichaam achter. We mogen terecht spreken van “wijsheid van het lichaam”

Want juist onze zwakheden geven ons groeikracht als we de geblokkeerde energie vrij kunnen maken.

Barrières in onszelf, verdedigings-gordels die we in onszelf opbouwen of opgebouwd hebben (bv. slechte doorbloeding, Oostindische doofheid) zijn niet iets negatiefs, maar zijn stukjes “wijsheid” van het lichaam, dat de meest kwetsbare en meest waardevolle gebieden van ons leven het eerst en het meest verdedigt. Op deze plaatsen waar de energie niet meer soepel doorstroomt krijg je een opeenhoping van energie in de vorm van verharding, maar het kan ook zijn dat we vrijwel geen energie meer vasthouden.

ZELF ONTDEKKEN

Evenals in het Oosten blijven we het lichaam als een geheel zien en de gezondheid als een dynamisch evenwicht tussen twee tegengestelde polen Yin en Yang.

We werken met een geheel aan technieken zoals eenvoudig uit te voeren oefeningen, ademhaling, muziek, kleuren, vrije expressie en geleide meditatie, waardoor de lichaamsenergie weer kan stromen.

Door ervaringen uit te wisselen en de uitleg die je krijgt leer je bewuster om te gaan met je eigen energie en word je een mens met mogelijkheden.

AANDACHTSPUNTEN

  • het leren omgaan met angst en zekerheid.
  • het omgaan met vertrouwen en het vrijmaken van de levensstroom.
  • uitdrukking geven aan je eigen leven en grenzen stellen.
  • je openstellen voor anderen.
  • vrijmaken van je eigen creativiteit.
  • het ontwikkelen van je intuïtie.

CHAKRA’S

Een ander woord voor chakra is energie centrum. Elk chakra heeft zo zijn eigen karakteristieke eigenschappen en ook z’n eigen frequentie. Wij brengen je daarmee in contact op een eenvoudige manier, maar wel duidelijk merkbaar voor iedereen. Wij gebruiken hiervoor verschillende technieken zoals bewegingsoefeningen, dans, muziek en geleide meditaties. Vanzelfsprekend krijg je ook uitleg over de werking hiervan.

Op deze manier maak je kennis met je lichaam zoals je misschien nog niet eerder gedaan hebt. Veel dingen worden je dan ook duidelijk, waarom zo zijn en waarom jij ze zo doet. Op deze manier met je zelf kennismaken, laat een blijvende indruk achter. De dingen die je leert kun je ook later nog toepassen. De cursus is voor iedereen toegankelijk. Je hebt er geen speciale vooropleiding of lichamelijke conditie voor nodig. Om de opbouw en de werking van de cursus zo min mogelijk te verstoren wordt aangeraden om alle lessen bij te wonen.